Du vil kunne blive tilbudt at starte på et beskæftigelses- eller uddannelsesrettet tilbud alt efter, hvad UngeGuiden mener, er mest relevant for din nuværende situation. UngeGuiden hjælper dig med at finde det rette tilbud, der passer til din situation.
Herunder kan du læse om de forskellige tilbud, der findes.
Beskæftigelses- og uddannelsesrettede tilbud
Introforløbet er det første forløb der henvises til ved visitationssamtalen i UngeGuiden. Forløbet har en varighed på 1 uge med mødedage to dage om ugen. Formålet er at præsentere de unge for, hvilke muligheder de har mens de modtager uddannelseshjælp. Vi tager sammen med den unge udgangspunkt i den enkeltes situation, og vi vil på Introforløbet også hjælpe de unge med det praktiske der følger med, når den unge modtager uddannelseshjælp. Blandt andet et overblik over uddannelsespålæg og CV på Jobnet. Der er på forløbet både mulighed for at tale med ungevejledere og virksomhedskonsulent.
Efter forløbet vil den unge og rådgiver aftale næste skridt.
Faglig ståsted
Vi møder den unge i øjenhøjde og fordomsfrit, og har en åben og positiv tilgang til at vi sammen kan skabe forandring og muligheder sammen med den unge.
Henvisningsproces
Der er optag hver anden mandag i ulige uger.
FVU er en forkortelse for forberedende voksenundervisning. Tilbuddet henvender sig til dig, der gerne vil blive bedre til at læse, skrive og/eller regne. Du bliver derfor undervist i disse forskellige færdigheder. FVU-undervisning henvender sig til dig, der ikke har en erhvervskompetencegivende uddannelse.
For at kunne deltage i FVU undervisning, skal du først gennemgå en test i læse-, skrive- og regnefærdigheder. Her vil det blive vurderet, om det er relevant for dig at deltage i FVU.
FVU giver ikke adgang til nogle bestemte uddannelser eller jobs, men undervisningen kan gøre det nemmere for dig at følge fremtidig undervisning.
UngeGuiden samarbejder med VUC Roskilde og AOF Roskilde. Bliver du henvist til FVU-test vil testen foregå i UngeGuiden foretaget af VUC Roskilde, og FVU undervisning vil foregå på AOF Kildegården.
NExTWORK er en virksomhedsrettet og netværksbaseret ungeindsats der er forankret i 3 principper. Gennem principperne er der fokus på at udvikle de unges arbejdsidentitet, opbygge relationer og netværk ud fra en mange-til-mange-tilgang, og skabe et magtskifte ved at lægge beslutningskraften hos de unge.
Som ung i NExTWORK kommer man i virksomhedspraktik, som man selv er med til at vælge og bliver sideløbende med praktik tilknyttet en netværksgruppe, som faciliteres af en ungevejleder. Netværksgrupperne mødes to timer om ugen og de unge får her et sted at tale om deres erfaringer på praktikpladserne. I netværksgrupperne kan de unge støtte hinanden og lære af hinandens erfaringer.
En gang om måneden afholdes der et Matchevent, hvor de virksomheder, der aktuelt tilbyder en plads i virksomhedspraktik, mødes med de unge. Efter eventet prioriterer de unge, hvilke virksomheder, de ønsker at komme i virksomhedspraktik i. Efterfølgende matches de unge med virksomheder, med udgangspunkt i de unges ønsker. Herefter arrangeres en opstartssamtale i virksomheden, hvor den unge, virksomheden og ungevejleder kan lave en forventningsafstemning af forløbet.
Indsatsen er for unge mellem 17-29 år.
Ungeforløbene er en bred betegnelse for en række forskellige forløb vi kan tilbyde unge mellem 15-29 år og rummer:
- Ungeforløbet – unge i alderen 18-29 år
- Klar til Uddannelse – unge i alderen 15-19 år
- Klar til Job – unge i alderen 18-25 år
- Klar til Start – unge mellem 18-29 år (tilbud kun for autister – 5 unge tilknyttet)
- FVU undervisning i dansk og matematik
Holdene rummer hver mellem 12-20 unge, og der arbejdes inden for tre faglige felter:
- Arbejdsmarked og uddannelse
- Krop og sundhed
- Psykisk trivsel (psykoedukation og coping-strategier)
Vi arbejder ud fra en kognitiv tilgang og med fokus på empowerment hos den enkelte.
Der er mødedage 3 dage om ugen og alle unge bliver tilknyttet en fast ungekonsulent under forløbet.
Mål:
Målet er at støtte den enkelte unge i at blive klar til beskæftigelse/uddannelse.
Tilbuddets formål:
- At intensivere den beskæftigelsesrettede indsats mod job og uddannelse og herigennem klæde den unge på til målrettet at kunne gå mod selvforsørgelse via uddannelse eller job
- Skabe rammer der støtter de unge i at bryde uhensigtsmæssige mønstre ved at:
- Øge fremmødestabilitet og social interaktion
- Skabe motivation for selvforsørgelse
- Tilbyde redskaber for bedre håndtering af daglige udfordringer
- At afdække den unges aktuelle udfordringer ift. ovenstående
- At afdække, målrette og synliggøre kompetencer mod job- og uddannelsesåbninger
- Afklaring af uddannelses- og beskæftigelsesmål
Formål:
Formålet med forløbet er, opkvalificering af borgerens arbejdsidentitet, motivation og arbejdsevne samt facilitere vejen mod selvforsørgelse.
Indhold:
Forløbet indledes med en opstartssamtale mellem borgeren og virksomhedskonsulenten, hvor der drøftes den virksomhedsrettet indsats borgeren skal i, med udgangspunkt i borgerens CV, kompetencer, ressourcer og begrænsninger.
Allerede ved match af virksomhed tiltænkes mulighed for ordinære timer og dette drøftes med arbejdsgiver ved første møde og løbende gennem forløbet.
Der følges op på indsatsen minimum en gang hver fjerde uge.
Varighed:
Forløbet har varighed af 26 uger. Hvis indsatsen er færdig inden, gives besked til Jobrådgiver. Forløbet kan forlænges, hvis forhold hos borgeren har gjort, at indsatsen ikke er færdig, såsom gentagende fravær.
Dokumentation og plan:
Afsluttende rapport fra virksomhedspraktikken med beskrivelse af timeantal, arbejdsopgaverne, hvilke tiltag der er foretaget undervejs i praktikken, progressionen gennem forløbet, afsluttende vurdering af arbejdsevnen samt handlingsanvisende anbefalinger i forhold til det fremadrettede arbejdsmarkedsperspektiv.
Som en del af et forløb i UngeGuiden kan den unge blive tilknyttet en virksomhedskonsulent, der kan støtte i forhold til job- og praktiksøgning, herunder udarbejdelse af CV og ansøgninger. I samspil med den unge arbejder virksomhedskonsulenten med kompetenceudvidelse og tydeliggørelse af den unges egne ressourcer via praktikforløb, løntilskudsansættelse og ordinære løntimer.
Eksempler på opgaver:
- Vejledning og støtte med fokus på uddannelse eller beskæftigelse
- Fokus på den unges individuelle vej til selvforsørgelse
- Vejledning og profilering af CV samt støtte til jobsøgning
- Etablering og opfølgning på virksomhedsrettede aktiviteter
Gennem forløbet erfarer den unge hvad det vil sige at være en del af en virksomhed, at varetage tilrettelagte arbejdsopgaver og at tage ansvar. For nogle unge støttes opgaverne af en mentor, arbejdsgiver eller anden kontaktperson sideløbende med virksomhedskonsulentens opfølgninger.
Formålet med indsatsen er opkvalificering af sociale og personlige kompetencer med henblik på afklaring ift. uddannelse eller job. Den unge er tilknyttet en fast ungerådgiver gennem hele forløbet. Forløbet indeholder motiverende samtaler og kan støtte op om fx daglige rutiner, at skabe netværk, fremmøde hos egen læge eller kontakt til virksomheder. Ungerådgiver varetager flere typer opgaver og fungerer således både som rådgiver, virksomhedskonsulent, mentor og uddannelsesvejleder.
Målgruppe:
Unge mellem 17 og 30 år som er tilknyttet UngeGuiden og Voksenservice/Gro og som er klar til og har ønske om at skabe forandring på et år.
Varighed:
1 år.
Ungeindsats på tværs er fysisk placeret i UngeGuiden.
Du kan blive tilknyttet en lægmandsmentor gennem UngeGuiden.
Mentorerne har overordnet til opgave at støtte dig i at overgå og fastholde uddannelse eller job.
Mentor kan iværksættes ift. støtte til at deltage i erhvervsrettede og uddannelsesrettede tiltag, fastholde aktiviteter og tilbud rettet mod job og uddannelse.
Mentorerne kan bla støtte dig i:
- Støtte i at starte i job eller uddannelse
- Støtte til at opbygge sociale relationer
- Støtte til opstart på træning/motion - eksempelvis via kontakt til sundhedscenter
- Støtte til at skabe stabilitet og struktur i hverdagen,
- Støtte til at deltage i praktik