Vi vejleder elever i 7. 8., 9. og 10. klasse, og der er tilknyttet en uddannelsesvejleder på alle folkeskoler og på de fleste privatskoler i Roskilde Kommune. Vi har især fokus på elever, som har brug for en særlig vejledningsindsats. Hvis du har svært ved at påbegynde og gennemføre en uddannelse, vil du få individuel støtte og vejledning
I 7. 8. 9. og 10. klasse modtager du uddannelsesvejledning i grundskolen.
Uddannelsesvejledningen består af kollektiv vejledning i din klasse eller på holdniveau med en gruppe fra din klasse. Den kan også bestå af individuelle samtaler.
Uddannelsesvejledningen består i at undersøge dine muligheder efter 9. eller 10. klasse og udvide dit selvkendskab i forhold til dine muligheder.
Når du forlader grundskolen, skal du have en plan for dit videre uddannelsesforløb.
Læs mere om adgangs- og optagelseskrav til gymnasiale ungdomsuddannelser og erhvervsuddannelser på Undervisningsministeriets hjemmeside.
Vejledningsværktøjet ”Min Status” har til formål at identificere de elever, der kan have gavn af supplerende vejledning ud over den kollektive vejledning i klassen.
Vejledningsværktøjet ”Min Status” tager afsæt i elevens erfaringer og perspektiver. Således bliver det elevens bidrag til den løbende dialog, skolen og uddannelsesvejlederen har om muligheder og behov for supplerende vejledning.
Hvis du, din skole og din vejleder vurderer, at du vil have glæde af supplerende vejledning vil uddannelsesvejlederen og skolen i samarbejde med dig og dine forældre lave en plan for, hvilke indsatser der giver mening i din situation.
Planen kan indeholde introduktionskurser og brobygning til en ungdomsuddannelse. Den kan ligeledes indeholde praktik samt andre tiltag. Du kan læse mere om introduktionskurser, brobygning og praktik her på siden.
Elever i specialklasser og på specialskoler er som udgangspunkt alle identificeret som havende supplerende vejledningsbehov.
Har du behov for individuel vejledning, kan du benytte dig af e-vejledning, hvor det er muligt at blive vejledt telefonisk, over chat eller på mail.
Introduktionskurser i 8. klasse er vejlednings- og undervisningsforløb, der skal give indblik i hverdagen på forskellige ungdomsuddannelser. Introduktionskurserne skal bidrage til, at du bliver nysgerrig og motiveret for at vælge og gennemføre en ungdomsuddannelse efter 9. eller 10.klasse.
Introduktionskurser i 8. klasse er obligatoriske for alle elever i folkeskolen og den kommunale ungdomsskoles heltidsundervisning.
Du bliver introduceret til mindst én erhvervsuddannelse eller erhvervsgymnasial uddannelse (HHX eller HTX). Du kan derudover vælge at blive introduceret til de andre gymnasiale uddannelser (HF eller STX)
Introduktionskurserne strækker sig over fire skoledage i samme uge. Uddannelsesvejledningen i UngeGuiden har planlagt forløbene med 2x2 dages forløb på ungdomsuddannelser i området. Den femte (ligeledes obligatoriske dag) er henlagt til et forløb på Roskilde Tekniske Skole.
Brobygning er vejlednings- og undervisningsforløb på ungdomsuddannelser. Målgruppen er elever i 9. og 10. klasse i grundskolen og i den kommunale ungdomsskoles heltidsundervisning.
Brobygning giver mulighed for:
- At deltage i den faglige undervisning
- At få erfaringer med fx. lektier, metoder, regler og skolemiljø
- At møde elever og lærere
- At få kendskab til krav og muligheder for senere uddannelse
- At få viden, som kan bruges i den obligatoriske selvvalgte opgave (OSO) i 10. klasse
Brobygning i 9.klasse
I 9. klasse er det frivilligt om du vil i brobygning. Du kan vælge at komme i brobygning hvis du er i tvivl om hvilken ungdomsuddannelse du gerne vil påbegynde efter 9. klasse.
Brobygning i 10.klasse
Brobygningen består af en obligatorisk og en frivillig del. Der kan i både i den obligatoriske og den frivillige del indgå kombinationer af brobygning og ulønnet praktik med et uddannelsesperspektiv.
På den erhvervsrettede 10. klasse (eud10) skal alle elever deltage i seks ugers brobygning (svarende til 126 timer) til en af de fire hovedområders grundforløb.
Den obligatoriske del udgør en uge (svarende til 21 timer), som alle elever i 10. klasse skal deltage i. Der skal brobygges til mindst en erhvervsuddannelse eller en erhvervsgymnasial uddannelse (htx, hhx) i forløb af mindst to dages varighed. Brobygningen skal være afviklet inden den 1. marts i skoleåret.
Ud over den obligatoriske brobygning skal elever i folkeskolens 10. klasse tilbydes at deltage i frivillig brobygning i op til fem uger.
Brobygning for unge, der ikke går i 9. eller 10. klasse
Unge, der har afsluttet 9. klasse og ikke går i 10. klasse, kan komme i brobygning på en af de fire hovedområders grundforløb, hvis de har behov for afklaring af uddannelsesvalg. I særlige tilfælde kan der tilbydes brobygning til to forskellige grundforløb. Det er den kommunale ungeindsats, der koordinerer brobygningen.
Brobygningen skal afsluttes senest ved udgangen af den måned, hvor den unge fylder 19 år.
Introduktionskurser og brobygningsforløb er lov bestemt, du læse mere om loven i Bekendtgørelsen om introduktionskurser og brobygning til ungdomsuddannelserne, som du finder her
Erhvervspraktik bidrager til, at du bliver klædt på til at træffe et uddannelsesvalg, når du er færdig med grundskolen.
Det er op til den enkelte skole at tilbyde praktik for hele klassen. Praktikker kan tilbydes elever i 8. og 9. klasse samt alle elever i 10.klasse i kortere perioder i samarbejde med UngeGuiden.
Når du har lavet en aftale om erhvervspraktik med en virksomhed, skal din lærer have besked om sted og periode. Som elev i erhvervspraktik bliver man tilmeldt Statens Forsikring, som er gældende i praktikperioden.
Du kan printe og udfylde følgende praktikaftale og aflevere den til din klasselærer. Praktikseddel til print.
Find bekendtgørelse om forsikring i forbindelse med erhvervspraktik på dette link.
Erhvervspraktik i forsvaret
Der er mulighed for erhvervspraktik i forsvaret.
Er du fyldt 15 år eller går du i 9. eller 10. klasse, har du mulighed for at komme i erhvervspraktik i forsvaret. Erhvervspraktik i forsvaret aftales med din uddannelsesvejleder og med din skole. For at komme i betragtning til en af praktikpladserne i forsvaret, skal du udfylde en ansøgningsblanket. Kontakt eventuelt din uddannelsesvejleder, som kan informere dig om dine muligheder.
Du kan selv finde din ansøgningsblanketten til praktik i forsvaret ved at logge ind på Uno Ung og trykke på ”opret nyt dokument” og vælge erhvervspraktik i forsvaret.
Ansøgningsblanketten kan tilgås fra d. 12. august til og med d. 20. oktober.
Når du har udfyldt blanketten, vil den blive sendt til dine forældre, som skal underskrive ansøgningen med deres MitID. Du og dine forældre vil efterfølgende få besked, om du har fået en praktikplads.
Vær opmærksom på, når du udfylder ansøgningen, at du angiver en mailadresse, som du rent faktisk bruger. Bekræftelsen fra forsvaret kommer på den mail og ikke direkte til dine forældre.
Tryk her, for at se vejledningen til tilmelding til Erhvervspraktik i forsvaret.
Læs mere om erhvervspraktik i forsvaret her.
Du vil modtage kollektiv vejledning i skolen af din uddannelsesvejleder. Her vil du blive orienteret om tilmeldingen til en ungdomsuddannelse, herunder hvordan uddannelsesplanen udfyldes i optagelse.dk.
Når du efter grundskolen skal starte i 10. klasse eller på en ungdomsuddannelse, skal du senest den 1. marts ansøge på Optagelse.dk
Det skal du og dine forældre gøre med ansøgningen
Via optagelse.dk skal du selv søge optag til ungdomsuddannelse inden 1. marts kl. 12.00.
Det dit og dine forældres ansvar at få sendt din ansøgning i Optagelse.dk. Dine forældre skal underskrive din plan digitalt med MitID for, at den er gældende.
Har du modtaget supplerende vejledning
Hvis du har modtaget supplerende vejledning, taler du med din uddannelsesvejleder om dine muligheder efter 9./10. klasse og kan få hjælp til din ansøgning i optagelse.dk
Opfylder du ikke adgangskravene til din ønskede ungdomsuddannelse
Du har mulighed for at komme til en optagelsesprøve på den 1. prioritet, du har valgt. Hvis du ikke består optagelsesprøven, har du mulighed for at tale med din uddannelsesvejleder igen. Du kan herefter vælge en anden uddannelse eller lægge en ny uddannelsesplan.
Læs mere om optagelsesprøve til de gymnasiale uddannelser på ug.dk
Læs mere om optagelsesprøve til de erhvervsuddannelser på ug.dk
Læs mere om SPS-støtte her.
Har du læseproblemer, et fysisk handicap, et psykisk handicap eller en kronisk sygdom, kan du få særlig vejledning og støtte, så du kan gennemføre en uddannelse. Du kan f.eks. få hjælpemidler, specialundervisning, sekretærhjælp, og støttetimer.
Når du søger din ungdomsuddannelse via optagelse.dk i 9. og 10.klasse, skal du beskrive, hvad du tidligere har fået af specialundervisning, støtte, og hjælpemidler, så skolen kan se, hvad du har behov for af hjælp på uddannelsen. Er du gået ud af skolen, når du søger optagelse, skal du selv, så snart du har fået besked om optagelse, kontakte skolens studievejledning eller SPS-vejleder og gøre opmærksom på, at du vil få brug for specialpædagogisk bistand. Du skal desuden sende dokumentation for behov for støtte.
Dit nye uddannelsessted vurderer, om du kan få tilbudt specialundervisning eller specialpædagogisk bistand. Uddannelsesstedet holder møder med dig og andre involverede personer for at afklare, hvilken slags støtte, du har brug for. Skolen søger støtte på dine vegne.
Læs mere om SPS-støtte her.
I overgangen fra grundskole til 10. klasse eller ungdomsuddannelse er der risiko for, at en ung vælger at stoppe. Årsagerne kan være mange. Eleverne kan mangle motivation eller ikke have tilstrækkelige faglige eller sociale færdigheder. Det kan også være, at eleven savner nogen at reflektere sammen med. Spørgsmålene kan være mange: Hvordan håndterer jeg alle de nye udfordringer? Hvad skal det hele føre til? Hvordan prioriterer jeg min tid og indsats? Er jeg god nok i den nye skole?
Lige her er det, at co-piloten kommer ind i billedet. En co-pilot er:
- En professionel person, der kan hjælpe den unge til en succesfuld overgang
- Oftest en lærer, den unge allerede kender. Den unge udpeger selv co-piloten
- En mentor
Forløbet har som udgangspunkt en ramme på 20 timer. Co-piloten aflønnes af Roskilde Kommunes skoleforvaltning.
Uddannelsesvejlederen sørger for, at co-piloten indgår en samarbejdsaftale med den unge
Co-pilot er et tilbud til unge bosat i Roskilde Kommune.
Det er uddannelsesvejlederen, der koordinerer det praktiske omkring co-piloten.
Har du/I brug for mere information – eller er du interesseret i en co-pilot, skal du kontakte skolens uddannelsesvejleder.
Hvert år udgiver de Kommunale Ungeindsatser i Region Sjælland et hæfte om ungdomsuddannelser i Region Sjælland området. Det udleveres til alle elever i 8.-10. klasse og er tænkt som inspiration til uddannelsesvalget. Du kan finde en digital udgave af hæftet på Du kan finde en digital udgave af hæftet på Karriereguiden.nu. Her kan du også finde spil, film og gode links.
Det gode uddannelsesvalg
Læs mere om hvordan folkeskolen forbereder unge til at træffe et oplyst uddannelsesvalg.