Vi vejleder elever i 8., 9. og 10. klasse, og der er tilknyttet en uddannelsesvejleder på alle folkeskoler og på de fleste privatskoler i Roskilde Kommune. Vi har især fokus på elever, som har brug for en særlig vejledningsindsats. Hvis du har svært ved at påbegynde og gennemføre en uddannelse, vil du få individuel støtte og vejledning.
I 8. 9. og 10. klasse bliver du uddannelsesparathedsvurderet. At være uddannelsesparat betyder, at du er klar til at kunne fortsætte på en ungdomsuddannelse efter 9. eller 10. klasse.
Når du forlader grundskolen, skal du have en plan for dit videre uddannelsesforløb. I planen skal indgå en vurdering af, om du er parat til den ønskede uddannelse. Vurderingen er en proces, der påbegyndes i 8. klasse og revurderes løbende.
Læs mere om uddannelsesparathedsvurderingen på Undervisningsministeriets hjemmeside.
Læs mere om uddannelsesparathedsvurdering på UddannelsesGuiden
Se mere på ug.dk om uddannelsesparathedsvurderingen i 8.
Se mere på ug.dk om uddannelsesparathedsvurderingen i 9.
Hvis du vurderes ikke-uddannelsesparat, vil uddannelsesvejlederen og skolen i samarbejde med dig og dine forældre lave en plan for, hvordan du kan blive uddannelsesparat efter 9. eller 10. klasse.
Planen kan indeholde introduktionskurser og brobygning til en ungdomsuddannelse. Den kan ligeledes indeholde praktik samt andre tiltag. Du kan læse mere om introduktionskurser, brobygning og praktik her på siden.
Se mere på ug.dk, hvis du går i 9. eller 10. klasse og ikke er uddannelsesparat.
Hvis du vurderes uddannelsesparat, vil du modtage kollektiv vejledning i skolen af din uddannelsesvejleder. Her vil du blive orienteret om uddannelsessystemet, introduktionskurser, brobygning og mulighed for praktik. Ligeledes vil du blive orienteret om tilmeldingen til en ungdomsuddannelse, herunder hvordan uddannelsesplanen udfyldes i optagelse.dk.
Det skal du og dine forældre gøre, hvis du vurderes uddannelsesparat
Er du blevet vurderet uddannelsesparat, skal du via optagelse.dk selv søge uddannelse inden 1. marts og ligeledes vedlægge din studievalgsportfolio.
Dine forældre skal underskrive din plan digitalt med NemID for, at den er gældende.
Mulighed for vejledning
Har du behov for individuel vejledning, kan du benytte dig af e-vejledning, hvor det er muligt at blive vejledt telefonisk, over chat eller på mail.
Brobygning er vejlednings- og undervisningsforløb på ungdomsuddannelser. Målgruppen er elever i 9. og 10. klasse i grundskolen og i den kommunale ungdomsskoles heltidsundervisning.
Brobygning giver mulighed for:
- At deltage i den faglige undervisning
- At få erfaringer med fx. lektier, metoder, regler og skolemiljø
- At møde elever og lærere
- At få kendskab til krav og muligheder for senere uddannelse
- At få viden, som kan bruges i den obligatoriske selvvalgte opgave (OSO) i 10. klasse
Brobygning i 9.klasse
I 9. klasse er det frivilligt om du vil i brobygning. Du kan vælge at komme i brobygning hvis du er i tvivl om hvilken ungdomsuddannelse du gerne vil påbegynde efter 9. klasse.
Brobygning i 10.klasse
Brobygningen består af en obligatorisk og en frivillig del. Der kan i både i den obligatoriske og den frivillige del indgå kombinationer af brobygning og ulønnet praktik med et uddannelsesperspektiv.
På den erhvervsrettede 10. klasse (eud10) skal alle elever deltage i seks ugers brobygning (svarende til 126 timer) til en af de fire hovedområders grundforløb.
Den obligatoriske del udgør en uge (svarende til 21 timer), som alle elever i 10. klasse skal deltage i. Der skal brobygges til mindst en erhvervsuddannelse eller en erhvervsgymnasial uddannelse (htx, hhx) i forløb af mindst to dages varighed. Brobygningen skal være afviklet inden den 1. marts i skoleåret.
Ud over den obligatoriske brobygning skal elever i folkeskolens 10. klasse tilbydes at deltage i frivillig brobygning i op til fem uger.
Brobygning for unge, der ikke går i 9. eller 10. klasse
Unge, der har afsluttet 9. klasse og ikke går i 10. klasse, kan komme i brobygning på en af de fire hovedområders grundforløb, hvis de har behov for afklaring af uddannelsesvalg. I særlige tilfælde kan der tilbydes brobygning til to forskellige grundforløb. Det er den kommunale ungeindsats, der koordinerer brobygningen.
Brobygningen skal afsluttes senest ved udgangen af den måned, hvor den unge fylder 19 år.
Introduktionskurser og brobygningsforløb er lov bestemt, du læse mere om loven i Bekendtgørelsen om introduktionskurser og brobygning til ungdomsuddannelserne, som du finder her
Erhvervspraktik bidrager til, at du bliver klædt på til at træffe et uddannelsesvalg, når du er færdig med grundskolen.
Praktikken kan tilbydes ikke-uddannelsesparate elever i 8. og 9. klasse, samt både uddannelsesparate og ikke-uddannelsesparate elever i 10. klasse i kortere perioder i samarbejde med UngeGuiden.
Det er op til den enkelte skole at tilbyde praktik for hele klassen og dermed også de uddannelsesparate elever. Når du har lavet en aftale om erhvervspraktik med en virksomhed, skal din lærer have besked om sted og periode. Som elev i erhvervspraktik bliver man tilmeldt Statens Forsikring, som er gældende i praktikperioden.
Du kan printe og udfylde følgende praktikaftale og aflevere den til din klasselærer. Praktikseddel til print.
Find bekendtgørelse om forsikring i forbindelse med erhvervspraktik på dette link.
Branchepraktik
Branchepraktik er individuel erhvervspraktik. Branchepraktik kan foregå ved politi, forsvar og som hospitalspraktik.
Ungeguiden har særlige aftaler med forskellige brancher om erhvervspraktik.
Vær opmærksom på, at tilmeldingen til disse særlige praktikker kun foregår via din uddannelsesvejleder.
Erhvervspraktik i forsvaret
Tilmelding til Erhvervspraktik i forsvaret for skoleåret 2022-2023 lukker d. 15 september 2022.
Er du fyldt 15 år, eller går du i 9. eller 10. klasse, har du mulighed for at komme i erhvervspraktik i forsvaret. Erhvervspraktik i forsvaret aftales med din uddannelsesvejleder og med din skole. For at komme i betragtning til en af praktikpladserne i forsvaret, skal du udfylde en praktikseddel. Kontakt eventuelt din uddannelsesvejleder, som kan informere dig om dine muligheder.
Du kan selv finde praktikseddel til praktik i forsvaret ved at logge ind på Uno Ung og trykke på” opret nyt dokument” og vælge erhvervspraktik i forsvaret.
Når du har udfyldt blanketten, vil den blive sendt til dine forældre, som skal underskrive tilmeldingen med deres nem-id eller MitID. Du vil efterfølgende få besked på din e-mail om du er blevet tilmeldt til praktikken.
Ændring i sommerperioden 2022
Blanketten skal underskrives af forældre. Forældre vil modtage blanketten til godkendelse efter sommerferien 2022.
Læs mere om erhvervspraktik i forsvaret her.
Erhvervspraktik i politiet
I 2021 og 2022 er der ikke åbent for erhvervspraktik i politiet.
Du kan komme i erhvervspraktik hos politiet i Midt- og Vestsjælland kreds. Du kan læse mere om praktikken her. Du skal tilmelde dig på politiets hjemmeside, og sende blanketten til din uddannelsesvejleder.
Uddannelsesmesse på Køge Sygehus
Køge Sygehus afholder årligt en uddannelsesmesse på Køge Sygehus. Næste gang er d. 8. marts 2023. Her kan eleverne tale med mange forskellige faggrupper og der vil være mulighed for at se hospitalet og prøve forskellige sundhedsfaglige færdigheder.
Når du efter grundskolen skal starte i 10. klasse eller på en ungdomsuddannelse, skal du senest den 1. marts ansøge på Optagelse.dk
Hvis du er uddannelsesparat
Hvis du er vurderet uddannelsesparat til en erhvervsuddannelse og/eller en gymnasial uddannelse, er det dit og dine forældres ansvar at få sendt din ansøgning i Optagelse.dk.
Hvis du ikke er uddannelsesparat endnu
Hvis du ikke er uddannelsesparat endnu, taler du med din uddannelsesvejleder om dine muligheder efter 9./10. klasse.
Du har mulighed for at få uddannelsesvejlederens vurdering afprøvet og komme til en optagelsesprøve på den 1. prioritet, du har valgt. Hvis du ikke består optagelsesprøven, har du mulighed for at tale med din uddannelsesvejleder igen. Du kan herefter vælge en uddannelse, du er blevet vurderet parat til at starte på.
Læs mere om optagelsesprøve til de gymnasiale uddannelser på ug.dk
Læs mere om optagelsesprøve til de erhvervsuddannelser på ug.dk
Har du læseproblemer, et fysisk handicap, et psykisk handicap eller en kronisk sygdom, kan du få særlig vejledning og støtte, så du kan gennemføre en uddannelse. Du kan f.eks. få hjælpemidler, specialundervisning, sekretærhjælp, og støttetimer.
Når du søger din ungdomsuddannelse via optagelse.dk i 9. og 10.klasse, skal du beskrive, hvad du tidligere har fået af specialundervisning, støtte, og hjælpemidler, så skolen kan se, hvad du har behov for af hjælp på uddannelsen. Er du gået ud af skolen, når du søger optagelse, skal du selv, så snart du har fået besked om optagelse, kontakte skolens studievejledning eller SPS-vejleder og gøre opmærksom på, at du vil få brug for specialpædagogisk bistand. Du skal desuden sende dokumentation for behov for støtte.
Dit nye uddannelsessted vurderer, om du kan få tilbudt specialundervisning eller specialpædagogisk bistand. Uddannelsesstedet holder møder med dig og andre involverede personer for at afklare, hvilken slags støtte, du har brug for. Skolen søger støtte på dine vegne.
Læs mere om SPS-støtte her.