Formålet med STU er at styrke dine kompetencer, så du er bedre rustet til at deltage i voksenlivet og bliver afklaret til videre uddannelse, arbejde eller anden aktivitet.
I det nedenstående kan du læse mere om, hvad uddannelsen indeholder, hvor den kan tages, og hvordan du som ung bliver vurderet i målgruppe til STU.
Mere information om STU
STU indeholder både undervisning og praktiske aktiviteter. Du vil skulle arbejde med personlige, sociale og faglige mål, når du går på en STU. Du kan også komme i praktik i virksomheder eller på institutioner.
Der er ikke eksaminer på STU, men hvis det har relevans, kan dit STU-tilbud sørge for, at du kan tage eksaminer andetsteds.
STU er for dig som ikke kan tage anden uddannelse, selvom der ydes specialpædagogisk støtte eller anden støtte. Du er under 25 år og har enten særlige behov eller er udviklingshæmmet.
Generelt har de unge, der visiteres til STU, en varig og gennemgribende funktionsnedsættelse. Ofte er det elever, som har gået i specialskole eller –klasse. Fx unge med mental retardering, erhvervet hjerneskade, unge med betydelig/alvorlig nedsat social evne som følge af en udviklingsforstyrrelse (fx ADHD og autisme), unge med indgribende psykiske udfordringer, svære bevægelseshandicap og multihandicappede.
Før du kan starte på en STU, skal du indstilles og godkendes i målgruppen. Det er din uddannelsesvejleder, der indstiller dig, og det er STU-visitationsudvalget, der skal vurdere, om du er i målgruppen.
Unge med særlige behov har ret til at blive indstillet til STU, men det er kommunens STU-visitationsudvalg, der afgør, om du godkendes til målgruppen.
I Roskilde Kommune indstiller vi til STU hele året og STU-udbyderne har løbende optag. Der er derfor ikke bestemte deadlines, men det er dog vigtigt at være opmærksom på, at visitationsprocessen - fra første samtale til visiteret til STU-tilbud - kan tage op til seks måneder.
STU-visitationsudvalget i Roskilde Kommune
Det er Roskilde Kommunes STU-visitationsudvalg, der, på baggrund af din uddannelsesvejleders indstilling af dig, vurderer, om du er i målgruppen for STU.
Udvalget består af:
- Signe Weinreich, afsnitsleder af UngeGuiden (formand)
- Mette Hartmann Misser, specialpædagogisk konsulent i PPR
- Elsebeth Nygaard, teamleder af uddannelsesvejledningen i UngeGuiden
- Dorthe Mackenzie, afdelingsleder i Børn og Unge
- Christina Søby Jensen, konstitueret tilbudsleder i VIRK 1 og repræsentant for socialområdet
Roskilde Kommune arbejder med fire forskellige STU-pakker. Når du godkendes i målgruppe til STU, visiteres du samtidig også til én af de fire pakker. Visitationen til en bestemt pakke afgør, hvilke STU-tilbud du kan vælge mellem.
Læs mere om de fire STU-pakkers mål for uddannelses- og beskæftigelsesafklaring her:
Roskilde Kommunes beskrivelse af de fire typer af STU-tilbud
Når du er godkendt i målgruppen til STU, er næste skridt, at du skal udarbejde en STU-forløbsplan sammen med din uddannelsesvejleder samt finde ud af, hvor du skal tage din STU. STU-forløbsplanen skal indeholde de langsigtede mål for din uddannelse inden for områderne personlige, sociale og faglige mål samt praktik.
Når du påbegynder din STU, vil du sammen med personale herfra – og med udgangspunkt i din forløbsplan – aftale nogle delmål for dit første år på STU, som tilgodeser dine interesser, ønsker og behov. I sætter nye delmål hvert år, som indskrives i din forløbsplan, og I kan også redigere i delmålene oftere.
Inden valg af STU-tilbud aftaler du med din uddannelsesvejleder, hvilke steder du skal besøge. Din uddannelsesvejleder vil foreslå relevante STU-tilbud, og du kan også selv komme med forslag. Det er også muligt at komme i praktik.
Vi prioriterer, at du så vidt muligt kan blive i dit nærmiljø, og derfor har vi fokus på STU-tilbud i nærområdet. Derfor skal du som udgangspunkt også altid besøge STU Roskilde.
STU-visitationen har pligt til at pege på to STU-tilbud.
Fra 2025 vil Børne- og Undervisningsministeriet endvidere lancere en STU-tilbudsportal, hvor du kan få overblik over de forskellige STU-udbydere.
Uddannelsen er gratis.
Hvis du er fyldt 18 år, kan du få uddannelseshjælp under uddannelsen, medmindre du modtager førtidspension. Uddannelseshjælp skal du ansøge om i UngeGuiden Roskilde, når du fylder 18 år. Du kan også søge om uddannelseshjælp gennem kommunens hjemmeside.
Du får ikke SU på STU. Hvis du er under 18 år, vil du ikke modtage nogen ydelse. Uddannelseshjælp til STU hører under beskæftigelseslovgivningen.
Hvis du ikke er dansk statsborger, men ønsker at blive det, skal du kontakte Udlændingestyrelsen for at få oplyst, hvad det vil betyde for din sag, hvis du modtager en ydelse fra kommunen i forbindelse med, at du går på en STU.
STU-visitationsudvalget vurderer, om du har behov for hjælp til transport. Du vil modtage et brev i din e-Boks, hvis det vurderes at du har et særligt behov i forhold til transport.
Hvis du er selvtransporterende, men har mere end 22 km tur/retur mellem bopæl og STU, kan du få betalt dine udgifter til transport af kommunen for brug af offentlig transport eller egen bil.
Minimum én gang årligt afholder STU'en et opfølgningsmøde med dig, hvor din uddannelsesvejleder deltager, og hvor der kigges på, om nogle mål skal tilrettes eller tilføjes.
På dit 3. STU-år vil der blive afholdt et opfølgningsmøde og et udslusningsmøde. Her deltager din uddannelsesvejleder også. På begge møder vil der desuden også deltage en rådgiver fra kommunen, som har fokus på, hvad der skal ske efter din STU.
STU er ikke kompetencegivende til videre uddannelse eller job, men i samarbejde med din uddannelsesvejleder, en rådgiver fra kommunen og dit STU-tilbud vil I lægge en plan for, hvad du skal efter STU. Det kan eksempelvis være:
- anden uddannelse
- arbejde
- beskyttet beskæftigelse
- fritidsaktiviteter
- sociale aktiviteter
- et af jobcenterets tilbud
Din uddannelse afsluttes med et uddannelsesbevis samt et ressourcepapir. Uddannelsesbeviset er dit bevis på at have gennemført en STU, som du får med dig, når du stopper på STU’en. Ressourcepapiret skal beskrive dine styrker, udfordringer, funktionsniveau og støttebehov. Ressourcepapiret skal påbegyndes senest 12 måneder, før din STU afsluttes, for at sikre, at vi er i god tid med at lægge en plan sammen med dig om, hvad du skal efter STU.
STU-visitationsudvalgets opgave er at sikre kvalitet, effektivitet og koordinering i såvel målgruppevurdering som de unges forløbsplaner.
Vi fører tilsyn via samarbejdsmøder med STU, opfølgningsmøder på STU'en med deltagelse af uddannelsesvejleder samt evaluering og justering af kvalitetsaftaler.